Drupal migratie advies

Drupal 7 & Drupal 8 end-of-life(EOL)

De Drupal Association heeft bekend gemaakt dat de end of life datum voor Drupal 7 wordt verlengd tot 28 november 2022. De oorspronkelijke end of life (EOL) datum van Drupal  7 stond op november 2021. Op dat moment zou de officiële ondersteuning van Drupal 7 vanuit de Drupal community eindigen en zouden er geen security updates en andere releases meer uitkomen. 

 

Vanwege de impact van het Coronavirus(Covid-19) op organisaties heeft de Drupal Association besloten om de end of life van Drupal 7 uit te stellen. Vanaf de aankondiging van de verschuiving van de Drupal 7 end of life datum naar 28 november 2022 hebben website- en applicatie eigenaren nu niet nog een kleine anderhalf jaar om over te gaan naar Drupal 9, eventueel via Drupal 8 als tussenstap, maar twee en half jaar. Ze hebben daardoor meer tijd om te herstellen en budget vrij te maken. 

 

Drupal 7 werd gereleased in januari 2011 en zal op de end of life datum dus bijna 12 jaar bestaan. Drupal 7 is qua technische architectuur heel anders dan Drupal 8 en Drupal 9; de overgang en migratie van Drupal 7 naar 8 of 9 betekent in de praktijk een volledige herbouw van de Drupal website of applicatie. Drupal wordt veel ingezet door midden- en grootbedrijf, evenals door overheid en non-profit. Met het herbouwen van de Drupal applicaties van deze organisaties zijn vaak flinke budgetten gemoeid en de end of life van Drupal 7 en het Coronavirus vallen dus erg ongelukkig samen. Het opschuiven van de end of life status en daarmee het vervallen van de ondersteuning(beveiligingsupdates) voor Drupal 7 geeft die organisaties meer rust en ruimte. 

 

End of life(EOL) Drupal 8
De end of life datum van Drupal 8 zal niet worden verplaatst en blijft 1 november 2021. Drupal 8 gebouwd op en afhankelijk van Symfony 3. Deze versie van Symfony heeft, net als Drupal 8, haar end of life datum op november 2021 en zal daarna eveneens niet meer worden ondersteund. Drupal 8 blijven ondersteunen heeft dan geen nut, aangezien op onderliggende programmatuur(Symfony 3) geen garantie betreffende de veiligheid gegeven kan worden.


Drupal 9 is als het ware een opgeschoonde versie van Drupal 8, Drupal 9 zal dan ook dezelfde functionaliteit hebben als de laatste minor release van Drupal versie 8. De overgang van Drupal 8 naar Drupal 9 zal weinig tot geen impact hebben op organisaties. 

 

Advies Drupal 7 & Drupal 8 end-of-life(EOL)
In de artikelen migratie van Drupal 7 naar 8 en in 5 stappen naar Drupal 9 onderzochten we de voor- en nadelen van een Drupal migratie van Drupal 7 naar Drupal 8 of 9. Wij concludeerden daar dat Drupal 8 grote voordelen heeft, zoals grotere gebruiksvriendelijkheid en veel extra functies, ten opzichte van Drupal 7. Vanwege de end of life datum, en omdat de overgang van Drupal 7 naar een nieuwe versie een volledige herbouw betreft, zou elke investering in nieuwe functionaliteit verloren gaan, ofwel in zeer korte tijd afgeschreven worden. Dit advies is natuurlijk geschreven vanuit de situatie waarin ontwikkel budgetten beschikbaar zijn voor herbouw en doorontwikkeling. Op het moment dat een Drupal 7 website of applicatie actief doorontwikkeld moet worden, en budgetten vrijgehouden en beschikbaar zijn, dan is het financieel, technisch en functioneel, ondanks de verschoven end of life, nog steeds voordelig en verstandig nu te beginnen aan de migratie naar Drupal 8.

 

Wanneer goed onderhouden zal Drupal 8 heel eenvoudig te upgraden zijn naar Drupal 9. In de meeste gevallen zullen wij adviseren de overgang van Drupal 8 naar Drupal 9 ergens in 2021 te plannen. 

 

Maar wanneer budgetten niet beschikbaar zijn, bijvoorbeeld door Covid-19 schade, dan is het natuurlijk erg fijn dat de end of life datum van Drupal 7 verplaatst is naar 28 november 2022. 

 

Drupal 7, impact verouderde PHP versie

Met de ondersteuning tot november 2022 van Drupal 7 is een Drupal website niet per definitie veilig! Naast ondersteuning vanuit Drupal 7 moet ook rekening gehouden worden met ondersteuning van de PHP versie van de server waar de Drupal 7 website wordt gehost. Hoewel Drupal 7 core de nieuwe PHP versies ondersteund is dat bij lange na niet voor alle Drupal community modules het geval. Het kan zijn dat de Drupal website daardoor niet meer werkt na overgang op een nieuwe PHP versie. Niet over op een nieuwe PHP versie betekent een onveilige Drupal 7 website. PHP 5.6, 7.0 en 7.1 worden al niet meer ondersteund en PHP 7.2 zal vanaf eind 2021 niet meer worden ondersteund.

 

Weten wat de impact is voor jouw Drupal 7 website? Neem vrijblijvend contact met ons op!

 

Impact end of life(EOL) Drupal 7 uitstel op Drupal 9
Drupal 9 is al uitgekomen en per 1 juli draait bijna 10% van de Drupal websites op deze versie; een maand na release is dat een mooi aantal. 30% van de Drupal websites draait nog op Drupal 8, deze zullen dus allemaal voor november 2021 over moeten naar Drupal 9. Onze verwachting is dat op dat moment zo'n 50+% van de websites zal draaien op Drupal 9, dat is meer dan genoeg om de ontwikkeling van Drupal 9 een flinke duw te geven en in beweging te houden. Wij verwachten dan ook niet dat het uitstel van de end of life van Drupal 7 een negatief effect zal hebben op de ontwikkeling van Drupal 9.

 

Drupal ontwikkeling door Atom

Atom is een meervoudig prijswinnende ontwikkelaar van hoogstaande Drupal websites en applicaties in opdracht van ambitieuze bedrijven die op zoek zijn naar vooruitgang (groei, besparing optimalisatie). Wij bouwen omgevingen zoals: corporate websites, portals, workflow-tools, apps, intranetten, mijn omgevingen en koppelingen. Het team bestaat uit acht developers, waarvan de senior developers zich mogen rekenen tot de absolute Drupal top van Nederland. 

 

Tot onze doelgroep behoren zorgorganisaties, uitgeverijen, overheidsinstanties en andere organisaties die hoogwaardige content en producten online aanbieden.

Lees meer over: Drupal ontwikkeling