Drupal bestaat sinds 2001 en is inmiddels 24 jaar oud. Het is uitgegroeid tot een van de krachtigste en meest flexibele enterprise content management systemen (CMS) voor websites en webapplicaties, en is vooral populair bij overheden, NGO’s en middelgrote tot grote organisaties. Als CMS wordt Drupal vaak met Wordpress vergeleken.
Als expert in Drupal-ontwikkeling werken wij al sinds Drupal versie 5 met dit krachtige CMS en applicatieframework. In dit artikel nemen we je mee door de geschiedenis van Drupal, van de belangrijkste mijlpalen tot release- en end-of-life-datums, én de mogelijkheden voor bouw en upgrades naar modernere versies. Benieuwd naar de voordelen van Drupal, lees dan de artikelen: De voor en nadelen van Drupal.
Drupal 12
Drupal versie 12 is de aankomende versie, momenteel in ontwikkeling en wordt verwacht in de tweede helft van 2026, de ontwikkeling is gericht op het verbeteren van de gebruikerservaring en het moderniseren van de Drupal core. Details over specifieke nieuwe functies zijn nog niet officieel aangekondigd. De relatie tussen Drupal 12 en het Drupal starshot CMS is nog niet volledig duidelijk.
Drupal 11
Drupal 11 is de meest recente en actieve core versie release van het populaire open-source CMS, de officiële release vond plaats op 2 augustus 2024. Het bouwt voort op de fundamenten van Drupal 10, met een focus op gebruiksvriendelijkheid, modernisering en het opruimen van verouderde code.
Drupal 11 is in veel opzichten een opruim- en verbeterrelease: het verfijnt wat in Drupal 10 is geïntroduceerd, en verwijdert overbodige ballast. Hieronder wat er nieuw of verbeterd is in Drupal 11:
- Verwijdering van verouderde code (deprecated APIs): schonere codebasis, lichter en makkelijker te onderhouden.
- Toevoegen Recipes: herbruikbare configuratiebundels: Nieuw concept nauw verbonden aan Drupal Starshot waarmee je een voorgeconfigureerde set van modules, configuratie en content kunt toepassen op je site. Een soort moderne vervanger van distributions/install profiles.
- Single Directory Components (SDC): Betere component-based ontwikkelen, geïnspireerd op frameworks zoals React/Vue.
- Nieuwe admin-navigatie (experimenteel): Een verticale navigatiestructuur in de beheerdersinterface is toegevoegd als experimentele functie.
- Upgrades van kerntechnologieën: Drupal 11 maakt gebruik van Symfony 7.1.1, CKEditor 5 v42.0.2, Twig 3.9.3 en jQuery 4.0.0-beta2, wat zorgt voor betere prestaties en moderne ontwikkelstandaarden.
- Workspaces: Beter geïntegreerde content staging via “Workspaces”, waarmee je verschillende versies van een siteomgeving kunt beheren (zoals staging/live).
- Gebruiksvriendelijkheid en documentatie: verbeterde standaardinstellingen, herschreven UI-teksten en verbeteringen aan de Upgrade Status module.
De End of Life (EOL) van Drupal 11 is gepland voor november 2028. Dit betekent dat Drupal 11 tot die tijd officiële ondersteuning en beveiligingsupdates zal ontvangen.
Upgrade naar Drupal 11
Als je momenteel een website hebt die draait op Drupal 10, is het belangrijk om te weten dat je eerst moet upgraden naar versie 10.3 voordat je kunt overstappen naar Drupal 11 . Daarnaast is het raadzaam om het Upgrade Status-module te gebruiken om te controleren of je modules en thema’s compatibel zijn met Drupal 11, of schakel een Drupal specialist zoals Atom in!