Compass in hand
Drupal 10 specialisten

In 5 stappen over op Drupal 10

Op 14 december 2022 is Drupal 10 uitgekomen, de hoogste tijd dus om in actie te komen en keuzes te maken. Ongetwijfeld ben je op deze pagina beland omdat je meer wilt weten over deze nieuwe versie van Drupal en welke stappen daarbij komen kijken. Wil je weten of het nog wel verstandig is door te ontwikkelen op Drupal 7? Of het verstandig is om nu over te gaan naar Drupal 10? In dit artikel behandelen we het allemaal, geven we advies en beschrijven we de stappen die nodig zijn om te bepalen wat voor jou de beste keuze is en hoe je jouw website in 5 stappen voorbereid op de overgang naar Drupal 10.

Ondersteuning Drupal 7,8 & 9 stopt (end of life)

Op 14 december 2022 is Drupal versie 10 uitgekomen en per november 2023 stopt de ondersteuning van Drupal 9. De ondersteuning van Drupal 8 eindigde al per november 2021 en de end of life van Drupal 7 staat definitief gepland op januari 2025.

Een end of life of het stoppen van ondersteuning wil zeggen dat er geen security updates en andere releases meer uitkomen. 

Drupal 10 heeft een volledig andere architectuur dan Drupal 7, met als onderliggend framework Symfony. Voor Symfony 3 stopte de ondersteuning met security updates per november 2021, waardoor het voor Drupal onmogelijk wordt om de veiligheid van Drupal 8 nog te waarborgen. Dit is echter onderdeel van het plan en de life cycle van Drupal en versie 8 ging dan ook op dat moment over op Drupal 9. Nu per november 2023 is het tijd om Drupal 9 te upgraden naar Drupal 10.

Update: End of life Drupal 7 nu januari 2025.

Doorontwikkelen in Drupal 7 en wachten op Drupal 11?

Drupal 7 is verlengd tot januari 2025 en Drupal 8 & 9 zijn per november 2023 end of life. De ondersteuning stopt en deze versies verdwijnen en moeten over naar Drupal 10. 

Waarom migreren naar Drupal 10 als een volgende upgrade als nel weer voor de deur staat, bijvoorbeeld naar Drupal 11? Waarom zou je twee keer migreren als je het ook in een keer kan?

We horen deze redenering vaak en krijgen veel van dit soort vragen. Het eenvoudige antwoord is, dat het geen voordeel heeft om te wachten tot het mogelijk is direct van Drupal 7 over te gaan naar Drupal 11. De stappen naar nieuwe versies vanaf Drupal 8 zijn namelijk heel klein en kunnen middels upgrades worden uitgevoerd terwijl migreren vanuit Drupal 7 een herbouw betekent. 

Als je nu nog op Drupal 7 draait, is het onvermijdelijk dat je over moet naar Drupal 10. De architectuur van Drupal 7 verschilt technisch enorm t.o.v. Drupal 10. Het gaat hier om een migratie waarbij feitelijk de functionaliteit wordt herbouwd en de inhoud, al dan niet geautomatiseerd, wordt overgebracht. Terwijl de overstap van Drupal 9 naar Drupal 10 en van Drupal 10 naar Drupal 11 meer weg heeft van een update, of eigenlijk is dat precies wat het is. 

Ons advies is dan ook: stop met doorontwikkelen in Drupal 7 en ga over op Drupal 10. 

Afhankelijk van de grootte van de website of applicatie is het natuurlijk niet verstandig om daarmee tot het laatste moment te wachten. Niet alleen vanwege de drukke planning bij Drupal internetbureaus, maar ook vanwege de verloren investeringen die gedurende die periode nog in de huidige Drupal 7 omgeving worden gedaan. Elke investering in Drupal 7 moet binnen zeer korte tijd worden terugverdiend / afgeschreven. Tenminste, wij gaan er vanuit dat de business niet een jaar stil kan staan en dat doorontwikkeling nodig is.

Daarnaast is het ook nog zo dat Drupal 10 grote voordelen heeft, zoals grotere gebruiksvriendelijkheid en veel extra functies ten opzichte van Drupal 7. Al die tijd dat de omgeving onnodig op Drupal 7 blijft, ontzeg je jezelf en de organisatie deze voordelen en gemakken. 

Wanneer goed onderhouden is vanaf Drupal 10 heel eenvoudig te upgraden naar Drupal11. In de meeste gevallen zullen wij adviseren de overgang van Drupal 9 naar Drupal 10 ergens in 2023 te plannen. 

Running on stairs

Klaar voor Drupal 10?

Uniek aan Drupal 10 is dat deze versie binnen Drupal 9 wordt gebouwd. Drupal 10 is als het ware een opgeschoonde versie van Drupal 9. De eerste release / versie van Drupal 10 zal dan ook dezelfde functionaliteit hebben als de laatste minor release van Drupal versie 9. 

Terwijl nieuwe functionaliteit wordt toegevoegd worden in bestaande code ook verbeteringen en nieuwe oplossingen geïmplementeerd. De verouderde code wordt gemarkeerd als deprecated, zodat Drupal contributors en module ontwikkelaars code kunnen bijwerken en opschonen. Ook Drupal leveranciers van specifiek voor een project ontwikkelde maatwerk code moeten, op basis van die deprecation meldingen, code opschonen om deze klaar te maken voor Drupal 10. 

Als de Drupal leverancier er netjes voor zorgt dat Drupal 9 draait op de laatste versie van Drupal, als ook van haar externe afhankelijkheden, en er geen deprecated modules en APIs worden gebruikt dan kan de overgang naar Drupal 10 eenvoudig, soepel en met slechts een kleine investering verlopen. 

Atom heeft het controleren op deprecated functionaliteit geautomatiseerd en afgevangen binnen haar ontwikkelprocessen en ontwikkelstraat. Hierdoor is bij het doorvoeren van maandelijkse updates voor elke Drupal 9 omgeving, waarbij het de bedoeling is deze naar Drupal 10 te upgraden, technisch afgedwongen deprecated functionaliteit op te schonen. Klanten van Atom zijn daarmee voorbereid op de overgang naar Drupal 10. 

Over van Drupal 9 naar Drupal 10 direct bij het uitkomen ervan op 14 december 2022?

Wanneer is het tijd om te upgraden van Drupal 9 naar Drupal 10. Op basis van de vraag ‘klaar voor Drupal 10’ verwacht je wellicht nu dat het per december 2022 direct mogelijk is de Drupal 9 omgeving over te zetten naar Drupal 10. 

In de meeste gevallen zal die verwachting echter niet opgaan. Drupal websites bestaan naast de Drupal versie zelf, ook wel bekend als Drupal core, ook uit contrib modules. Ook deze moeten werkend voor Drupal 10 gemaakt worden. Dit wordt voornamelijk gedaan door de Drupal community, maar dat zal bij uitkomen van Drupal 10 niet direct het geval zijn en zelfs nog behoorlijk wat langer kunnen duren.

Wachten totdat elke Drupal module er is hoeft natuurlijk niet. Het is ook mogelijk zelf in actie te komen en bij te dragen. Door een module zelf klaar te (laten) maken kan je zelf een mooie bijdrage leveren aan de Drupal community, waar ook voor de eigen website gebruik van wordt gemaakt.

Wij adviseren als voorbereiding op de overgang naar Drupal 10 een inventarisatie te laten doen van de benodigde modules in Drupal 10. Zo kan vooraf ingeschat worden welke modules beschikbaar zullen komen voor de deadline van november 2023 en voor welke wellicht een investering nodig is om bij te dragen aan het (tijdig) klaar maken van de benodigde modules voor Drupal 10. 

We hebben het dan nog niet over modules en maatwerk code die specifiek zijn voor de omgeving, website of applicatie die ontwikkeld is in Drupal 9. Alle code met deprecated functionaliteit zal in Drupal 10 niet meer werken. Wanneer tussentijds code niet is opgeschoond zal dit bij overgang naar Drupal 10 extra tijd en kosten met zich meebrengen.

Benieuwd hoe jouw omgeving er nu voor staat en of je straks makkelijk over kan naar Drupal 10? Vraag een gratis deprecation controle aan bij Atom.

Calander june

In 5 stappen over van Drupal 9 naar Drupal 10:

1. Momenteel nog op Drupal 7, start dan zo snel mogelijk met een migratie naar Drupal 10

2. Houd Drupal core up to date. De laatste minor release van Drupal 9 zal Drupal 10 worden.

3. Houd Drupal modules up to date. Veel contrib modules zullen tussentijds deprecated functionaliteit opschonen. 

4. Houd maatwerk modules en code bij en schoon deze tussentijds op. Gebruik hiervoor deprecation controles, of zoek een Drupal leverancier, en schoon code tussentijds op, zodat deze zal werken met Drupal 10. 

5. Neem contact op met Atom voor een gratis deprecation controle en spreek met een van onze adviseurs over een persoonlijk plan van aanpak en het moment van de overgang van jouw website of applicatie naar Drupal 10.

Atom - Drupal 10 specialisten:

Atom heeft de focus op Drupal en kwaliteit hoog in het vaandel. Wij zijn jouw partner als het gaat om digitalisering. Drupal en Symfony zijn de tools die we hanteren om de digitale ambities te realiseren. Wij ontwikkelen geavanceerde omgevingen zoals corporate websites, webapplicaties, intranet/extranet, portals, klant omgevingen en andere softwarematige bedrijfsoplossingen.

Wij hebben onze tools en processen zo ingericht dat met lage maandelijkse kosten omgevingen worden voorbereid op de overgang naar Drupal 10. Wij denken graag mee over wat Drupal 10 voor jouw organisatie betekent en wat de beste aanpak en het beste moment van overgang is. 

We komen graag lang voor een kosteloos en vrijblijvend adviesgesprek, wij delen onze kennis graag. 

Dat doen we overigens ook via onze nieuwsbrief, een makkelijke manier om op de hoogte te blijven van o.a. Drupal 10 ontwikkelingen.

Erasmusbrug

Plan een afspraak

Uw oplossing?

Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.
Bel Justin of stel een vraag via de site.

Justin van der Raaf
Justin van der Raaf