Photo by Barth Bailey on Unsplash
Klaar voor Drupal 10

Migratie van Drupal 7 naar Drupal 10

Migreren van Drupal 7 naar Drupal 10

Drupal 7 werd gereleased in januari 2011. Ruim 14 jaar later, in janauri 2025, zal deze versie ophouden te bestaan. Niet alleen de ondersteuning en support van Drupal 7, maar ook die van Drupal 8 & 9 is dan gestopt. Alle Drupal websites, 7, 8, 9 en ouder, moeten over naar de nieuwe versie, Drupal 10. Drupal 10 heeft vele voordelen ten opzichte van haar voorgangers.

Update: End of life Drupal 7 nu januari 2025.

Open Source CMS Drupal, versie Drupal 10

Drupal is een open-source content management systeem (CMS) waarmee wij als Atom organisaties. werkprocessen en workflows automatiseren en optimaliseren. Wij helpen onze klanten met het behalen van digitale doelstellingen. Drupal integreert goed met andere systemen zoals een CRM, ERP, SSO. Eigenlijk met alles, zolang er een API beschikbaar is. 

Steeds meer bedrijven, zowel groot als klein, kiezen voor Drupal.Telegraaf Media Group, Alzheimer Nederland, Total Nederland, gemeenten en overheid waarderen inmiddels de meerwaarde van Drupal. Drupal heeft een eigen security team en samen met de actieve community weten we Drupal enorm veilig te houden, wat nu belangrijker is dan ooit. 

Drupal beschikt vanuit de basis (core) over een zeer sterk rollen- en rechtensysteem en goede content tools. Het is eenvoudig en flexibel uit te breiden, door middel van  modules en plugins (extensies), met extra functionaliteit uit de community. Als we het samen kunnen bedenken, dan kunnen we het met Drupal ook maken.

Drupal is een sterk, flexibel en schaalbaar CMS waarmee we graag uw digitale uitdagingen en ‘IT Pijn’ aanpakken.’

 

Ondersteuning Drupal 7 en 8 stopt
In het verleden is het altijd zo geweest dat bij het uitkomen van een nieuwe Drupal versie, een versie terug nog werd ondersteund. Bij het uitkomen van Drupal 7, verviel Drupal 5 en bij het in november 2015 uitkomen van Drupal 8 verviel Drupal 6. Het niet meer ondersteunen van een versie noemen we een ‘End of Life’. 

Begin 2019 werd echter door de Drupal Association voor zowel Drupal 7 als 8 een ‘End of Life’ aangekondigd per 1 november 2021. De end of life van Drupal 7 is uiteindelijk verlengd tot januari 2025. De officiële ondersteuning van de beide versies vanuit de Drupal community zal op dat moment stoppen. Dat betekent overigens niet dat Drupal 7 en 8 websites vanaf dat moment niet meer werken, maar er komen bijvoorbeeld geen security updates en andere releases meer. Vanaf de end of life datum kunnen systemen als onveilig worden aangemerkt omdat deze kwetsbaar zijn voor hackers.

Het is daarom dat wij, als ook de Drupal Association, adviseren om voor november 2023 over te zijn op Drupal 10. Voor Drupal 7 website is dat voor 1 januari 2025. Kom begin 2024 in actie!
 

Photo by Serhat Beyazkaya on Unsplash

Drupal 10 CMS


De architectuur van Drupal 7 verschilt technisch enorm van Drupal 10. Vanaf Drupal 8 is het Drupal CMS afhankelijk van het open-source PHP-framework Symfony. Voor Drupal 10 is dat versie Symfony 5 en 6. Oudere versies van Symfony krijgen of hebben een ‘End-of-Life’ dat is de reden dat een upgrade nodig is naar een nieuwe Drupal versie. Voor november 2023 is dat naar Drupal 10.

Met de groei naar Drupal 10 heeft het open source CMS technisch een flinke stap vooruit gemaakt. Dit is voor ontwikkelaars erg fijn, want zij kunnen daardoor makkelijker en sneller ontwikkelen. Het systeem is ook beter te onderhouden. Drupal 10 bevat natuurlijk ook voor de eindgebruikers veel nieuwe en verbeterde functionaliteiten, zoals de media-manager en de sterke responsive aanpak. 

Uw oplossing?

Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.
Bel Justin of stel een vraag via de site.

Justin van der Raaf
Justin van der Raaf

Basis aanpak Drupal migratie
Als enterprise CMS, gespecialiseerd in grote hoeveelheden content en data, heeft Drupal migratie functionaliteiten standaard aanwezig. Als Atom hebben we hiermee verschillende projecten, en vanuit verschillende bronnen, naar Drupal 10 gemigreerd. Voor de migratie hebben we toegang nodig tot de sql database.

Voor alles wat rechtstreeks van Drupal 7 naar Drupal 10 gemigreerd kan worden maken we gebruik van Migrate Pack. Deze Drupal tool vangt verschillen tussen Drupal 7 en Drupal 10 op en versoepelt en automatiseert daarmee ca. 80 % van het migratieproces.

Waar de nieuwe functionaliteit af moet wijken van de huidige Drupal 7 site, maken we gebruik van migrate plugins. Tijdens het migreren van eerdere projecten hebben we een uitgebreid scala aan migrate plugins geschreven die we ook nu kunnen inzetten - lees hergebruiken - voor andere migraties. Zo kunnen aanpassingen in de content, of het anders plaatsen en indelen van de content, al direct tijdens de migratie worden verwerkt. Meer informatie over migratie, over deze plugins en over welke verwerkingen zij kunnen bieden is te vinden in de omschrijving van het project ‘Nivel’.

De migratie is zo in te richten dat we rekening kunnen houden met de transitie. Hiertoe biedt Drupal twee functionaliteiten.

De eerste is een high-water configuratie of drempelwaarde. Dat kan bijvoorbeeld een bewerkingsdatum zijn. Bij een migratie import registreert Drupal dan de nieuwste bewerkingsdatum die op dat moment binnen komt. Vervolgens controleert Drupal bij de transitie deze datum en zal alleen datgene importeren wat recenter is aangepast dan die drempelwaarde.

Met de tweede functionaliteit die Drupal biedt kunnen we per veld configureren, ongeacht of dat veld wel of niet overschreven mag worden bij een tweede import; dus op het moment van transitie. Daardoor kunnen we eenvoudig die waarden, die we voor het nieuwe project anders willen, behouden en de waarden, die we op het moment van transitie willen overnemen of bijwerken.

Lees ook: In 5 stappen over op Drupal 10