Drupal 7 EOL

Drupal 7 wederom verlengd - 2025

Drupal 7 werd uitgebracht in januari 2011 en zou een mooie 10 jaar later het podium moeten verlaten(end-of-life) per november 2021.  Op dat moment moest de officiële ondersteuning van Drupal 7 vanuit de Drupal community eindigen en zouden er geen security updates en andere releases meer uitkomen. Vanwege Corona werd deze datum een jaar vooruit geschoven en ook in 2022 volgde een verlenging van nog eens een jaar.


Officieel is de end-of-life(EOL) van Drupal 7 nu dus per 1 november 2023. Als het goed is horen we in juli of er nog een verlenging komt, of dat november 2023 de datum is waarop definitief afscheid wordt genomen van Drupal 7 en de officiële ondersteuning echt stopt.

Update: Op 8 juni 2023 werd bekend gemaakt dat Drupal 7 nog verlengd zal worden tot 5 januari 2025

Wij zijn er echter vrij zeker van dat er nog een verlenging in zit tot minimaal november 2024 voor Drupal 7 en dit is waarom wij dat denken: 
 

 1. Grote projecten nog niet klaar

  Van alle websites op Drupal draait grofweg de helft nog op Drupal 7. Hier gebruiken we Drupal.org als bron voor. De overgang van Drupal 7 naar een nieuwe versie, nu Drupal 10, is een kostbare aangelegenheid. Het betreft eigenlijk een volledige herbouw van het bestaande systeem. Een deel van deze omgevingen zal enorm zijn, opgebouwd over de afgelopen 10 jaar. Deze partijen hebben meer tijd nodig om de herbouw uit te laten voeren als ook het budget hiervoor te verzamelen.

 2. Projecten te klein (budget)

  Een deel van de websites, gebouwd in Drupal 7, zal om financiële redenen niet over kunnen naar Drupal 10 of Drupal 11. Drupal is over de afgelopen jaren veranderd en bedient vooral opdrachtgevers in het hoge segment. Dit zien wij ook bij Atom en andere Drupal collega’s terug. Een goed deel van de huidige Drupal 7 website eigenaren past qua doelgroep momenteel beter bij een Wordpress, Joomla of een eenvoudige SaaS oplossing.

  Tijdens de  DrupalJam 2023: connected, gehouden op 1 juni j.l, sprak Dries Buytaert uit dat het de toekomstvisie voor Drupal is om richting Drupal 12 en verder Drupal toegankelijk te maken voor ambitieuze Drupal sitebuilders.

  -Drupal sitebuilder is een term voor een techneut die websites bouwt vrijwel volledig middels configuratie- Wellicht kan een goed deel van de huidige Drupal 7 websites, tegen de tijd van Drupal 12 of 13, alsnog over naar een van deze nieuwe Drupal versies.  Met die toekomstvisie in gedachte, zou het toch zonde zijn om nu deze pool van toekomstige Drupal opdrachtgevers aan andere systemen te verliezen.

 3. Te kort aan Drupal capaciteit

  Er is een enorme schaarste op de arbeidsmarkt, ook voor websites ontwikkeling, terwijl de markt voor webbouw, digitaliseren en automatiseren floreert. De vraag naar Drupal internetbureaus en Drupal specialisme is groot. Drupal kan worden ingezet als CMS maar ook als applicatie framework of digital experience platform(DXP). Drupal is daarmee enorm veelzijdig inzetbaar. Veel van de Drupal bureaus hebben al ver vooruit gepland. Een extra jaar zou daarom ook voor Drupal ontwikkelaars en specialisten, qua werkdruk, prima uitkomen.

 4. Gevaar voor marktaandeel
  Drupal 7 moet natuurlijk wel ergens ophouden te bestaan en Drupal 7 website eigenaren doen er ook echt goed aan hiervoor een plan te maken. Zo zullen er extra kosten zijn voor het o.a. upgrade van de SQL & PHP versies en zijn nieuwe investeringen voor een erg korte termijn. Maar een harde end-of-life op dit moment kan het marktaandeel van Drupal grofweg halveren en dat zou door potentiële opdrachtgevers als een verkeerd signaal kunnen worden geïnterpreteerd, bijvoorbeeld dat de populariteit van Drupal afneemt. In elk geval zouden concurrenten het als zodanig uit kunnen leggen.

   

  Echt weten doen we het natuurlijk niet, maar de voorspelling van Atom is op dit moment dat er nog verlengd zal worden tot november 2024 en misschien zelfs wel tot 2025. Een extra verlenging betekent echter zeker niet dat je stil kan gaan zitten. We raden alle Drupal 7 website eigenaren aan om met Drupal internetbureaus, zoals Atom, in gesprek te gaan over wat, in elke specifieke situatie, op dit moment de beste stap is. 
   

Direct Drupal 7 advies