Photo by Barth Bailey on Unsplash
Klaar voor Drupal 9

Migratie van Drupal 7 naar Drupal 8

Migreren van Drupal 7 naar Drupal 8

Drupal 7 werd gereleased in januari 2011. Ruim 10 jaar later, in november 2021, zal deze versie ophouden te bestaan. Niet alleen de ondersteuning en support van Drupal 7, maar ook die van Drupal 8 stopt dan. Alle Drupal websites, 7, 8 en ouder, moeten over naar de nieuwe versie, Drupal 9.

 

Open Source CMS Drupal

Drupal is een open-source content management systeem (CMS) waarmee wij als Atom organisaties. werkprocessen en workflows automatiseren en optimaliseren. Wij helpen onze klanten met het behalen van digitale doelstellingen. Drupal integreert goed met andere systemen zoals een CRM, ERP, SSO. Eigenlijk met alles, zolang er een API beschikbaar is. 

Steeds meer bedrijven, zowel groot als klein, kiezen voor Drupal.Telegraaf Media Group, Alzheimer Nederland, Total Nederland, gemeenten en overheid waarderen inmiddels de meerwaarde van Drupal. Drupal heeft een eigen security team en samen met de actieve community weten we Drupal enorm veilig te houden, wat nu belangrijker is dan ooit. 

Drupal beschikt vanuit de basis (core) over een zeer sterk rollen- en rechtensysteem en goede content tools. Het is eenvoudig en flexibel uit te breiden, door middel van  modules en plugins (extensies), met extra functionaliteit uit de community. Als we het samen kunnen bedenken, dan kunnen we het met Drupal ook maken.

Drupal is een sterk, flexibel en schaalbaar CMS waarmee we graag uw digitale uitdagingen en ‘IT Pijn’ aanpakken.’

 

Ondersteuning Drupal 7 en 8 stopt
In het verleden is het altijd zo geweest dat bij het uitkomen van een nieuwe Drupal versie, een versie terug nog werd ondersteund. Bij het uitkomen van Drupal 7, verviel Drupal 5 en bij het in november 2015 uitkomen van Drupal 8 verviel Drupal 6. Het niet meer ondersteunen van een versie noemen we een ‘End of Life’. 

Begin 2019 werd echter door de Drupal Association voor zowel Drupal 7 als 8 een ‘End of Life’ aangekondigd per 1 november 2021. De officiële ondersteuning van de beide versies vanuit de Drupal community zal op dat moment stoppen. Dat betekent overigens niet dat Drupal 7 en 8 websites vanaf dat moment niet meer werken, maar er komen bijvoorbeeld geen security updates en andere releases meer. Vanaf 1 november kunnen systemen als onveilig worden aangemerkt omdat deze kwetsbaar zijn voor hackers.

Het is daarom dat wij, als ook de Drupal Association, adviseren om voor eind november 2021 over te zijn op Drupal 9. Kom begin 2020 al in actie!
 

Photo by Serhat Beyazkaya on Unsplash

Drupal 8
De architectuur van Drupal 7 verschilt technisch enorm van Drupal 8 en versie 9. Vanaf Drupal 8 is het Drupal CMS afhankelijk van het open-source PHP-framework Symfony. Voor Drupal 8 is dat versie Symfony 3. Deze versie van Symfony krijgt een ‘End-of-Life’ op november 2021 en dat is de reden dat Drupal 8 niet tot de release van Drupal 10 wordt ondersteund, maar ook, net als Drupal 7, per november 2021 stopt.

Met de keuze voor Drupal 8 heeft het open source CMS technisch een flinke stap vooruit gemaakt. Dit is voor ontwikkelaars erg fijn, want zij kunnen daardoor makkelijker en sneller ontwikkelen. Het systeem is ook beter te onderhouden. Drupal 8 bevat natuurlijk ook voor de eindgebruikers veel nieuwe en verbeterde functionaliteiten, zoals de media-manager en de nieuwe responsive aanpak. 

Uw oplossing?

Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.
Bel Justin of stel een vraag via de site.

Justin van der Raaf
Justin van der Raaf