Atom Hilversum

Drupal in Hilversum

Atom Hilversum (Mediagrip)

Vanuit een in 2008 opgerichte eenmanszaak ontstond in Hilversum het bedrijf Mediagrip B.V. Vervolgens vormde dit bedrijf, samen met Black Bytes B.V. uit Rotterdam het nieuwe internetbureau Atom, om uiteindelijk  respectievelijk Atom Hilversum en Atom Rotterdam te worden. 

 

Mediagrip was, voor het ontstaan van Atom, vooral gespecialiseerd in websites waarmee complexe gestructureerde inhoud wordt ontsloten. Niet geheel toevallig, Hilversum is natuurlijk ook de mediastad van Nederland. De combinatie van uitgeverijen en media, plus het helpen met het verkrijgen van grip is hoe de naam tot stand kwam. Direct in het begin al werkte Mediagrip vanuit Hilversum met Drupal, zoals ook Atom daar nog altijd de focus op heeft. Developers hebben ervaring met Drupal 6, Drupal 7 en Drupal 8. 

 

Op het moment van voortgang als Atom waren we inmiddels gegroeid naar een bedrijf met per vestiging meerdere medewerkers en een netwerk van meer dan 200 freelance specialisten. De bedrijfsactiviteit bestond uit het uitvoeren van IT projecten zoals websites, webapplicaties, intranet/extranet, portals, klant omgevingen en andere softwarematige bedrijfsoplossingen vanaf eigen locatie in Hilversum en Rotterdam. Tevens bemiddelden we voor freelance specialisten, wanneer het voor een opdrachtgever wenselijk of de eis was om bij haar op locatie te werken. In de periode 2015 tot 2018 groeide Atom Hilversum, ondanks de zeer krappe arbeidsmarkt, elk jaar met een werknemer en mochten we veel mooie projecten uitvoeren voor leuke opdrachtgevers zoals WEKA, Kerckebosch, Landelijke Netwerk Acute Zorg (LNAZ) e.d.

 

Bekijk onze projecten

 

Als in de loop van de tijd het aanbod aan opdrachten flink toeneemt, wordt ook onze vraag naar personeel groter. In Hilversum blijkt dit een grote uitdaging, niet alleen door de concurrentie vanuit steden als Amsterdam, maar ook vanwege onze niche en behoefte aan senioriteit om ons type klant te kunnen bedienen. Een aantal developers neemt in 2018 en 2019 afscheid, vanwege reisafstand of het verkennen van hun opties buiten Drupal. Kennis en capaciteit die, op dat moment, in de ongelijke markt in Hilversum moeilijk te vervangen blijkt. Het team kan met moeite de bestaande klanten op niveau bedienen en de directeur in Hilversum is toe aan een nieuwe uitdaging. Eind 2019 werden daarom alle activiteiten en klanten overgedragen aan Atom Rotterdam.

 

Inmiddels is Atom een meervoudig prijswinnende ontwikkelaar van hoogstaande Drupal websites en applicaties. 

 

Lees meer over Drupal ontwikkeling

 

Atom werkt nog altijd veel voor uitgeverijen en mediabedrijven, maar tegenwoordig in grotere mate ook voor de zorg, non-profit, overheid en corporate. De vraagstukken die bij het realiseren van een state-of-the-art content site spelen, zijn bijvoorbeeld:

 

  • Content koppelingen: variërend van eenvoudige RSS-feeds tot maatwerk XML via XSLT
  • Customer accounts: koppelingen met (centrale) gebruikersdatabase/backoffice,
  • Subscription based: toegang op basis van abonnementen
  • Search engine optimization (SEO): content indexing, teaser content
  • On site search: faceted search, cross-domain search
  • Koppelingen middels Restful Api’s aan andere systemen
  • Bij deze en andere uitdagingen zoeken wij naar efficiënte en effectieve oplossingen, zodat de opdrachtgever grip krijgt én houdt op online producten of diensten. 
  • Op dit moment staat het team van Atom in Rotterdam, bestaande uit 8 hoogopgeleide Drupal developers, samen met Utrecht en Amsterdam in het epicentrum als het gaat om innovatie, ontwikkeling en Drupal.

 

Atom is daarmee een vooraanstaand Drupal bureau met gespecialiseerde kennis en ervaring binnen de zorg, non-profit en uitgeverijen. Naast WEKA, Kerckebosch en Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) voerden we ook mooie projecten uit voor Alzheimer Nederland, Radio Nederlandse Wereldomroep (RNW), Technasium en vele andere. 

 

De Drupal developers van Atom behoren tot de absolute top en wonnen meerdere prijzen. In 2019 wist Atom Rotterdam met een omzetgroei van 347 procent, over de laatste 3 jaar, de 32e plek binnen de FD Gazellen te behalen. Totaal waren er in Nederland dat jaar 770 bedrijven die zich, vanwege een omzetgroei van minimaal 20%,  FD gazelle mogen noemen.

 

Ontvang een offerte


Drupal OPen Source Content Management
Drupal is een modern gebruiksvriendelijk open source content management system(CMS), dat aan vrijwel alle standaard eisen voldoet. Door haar opzet en flexibiliteit is Drupal breed en schaalbaar in te zetten.  Drupal heeft een zeer sterk rollen- en rechten systeem en workflow mogelijkheden, waarmee een complexe informatie architectuur omgezet kan worden in een goed beheersbare en gestructureerde flexibele content omgeving. Atom ontwikkelde vanuit de vestiging Hilversum bijvoorbeeld het platform samendementievriendelijk.nl, waarmee we de prestigieuze Drupal Splash Award wonnen.


Steeds vaker wordt Drupal succesvol toegepast door professionele (overheids)partijen en bedrijven die online méér willen dan alleen aanwezig zijn. Deze branches kiezen, naast schaalbaarheid, ook vanwege de veiligheid van het CMS voor Drupal. Drupal wordt ondersteund door ruim 35.000 ontwikkelaars en meer dan 50 leveranciers in Nederland.


Lees meer over de voordelen van Drupal 8 & 9


Atom zet het Drupal CMS succesvol in als application framework dat  is uit te breiden met modules die vrij beschikbaar zijn in de open source community. Waar nodig gebruiken we maatwerk om aan de eisen te voldoen, zonder daarbij onnodig het wiel opnieuw uit te vinden.


Wij volgen met onze opdrachtgevers een Agile methodiek, waarbij de gewenste functionele mogelijkheden voor de gebruikers van de site beschreven worden in zogenaamde ‘User Stories’: wat doet iemand op het platform? 


Ons team van Drupal developers werkt de User Stories weg in sprints van 2 á 3 weken, waarna een deeloplevering volgt van het eindproduct dat op dat moment getest kan worden en bruikbaar is. Wanneer het gaat om een herbouw van een website of migratie dan is bijvoorbeeld het aanmaken en beheren van content een van de eerste deeloplevering; zodat dit werk achter de schermen al kan starten terwijl de rest van de omgeving nog ontwikkeld wordt.


Vanaf november 2021 worden Drupal 7 en 8 niet meer ondersteund. Wij, de specialisten van Atom, helpen je graag met de overgang naar Drupal 9.


Lees meer over in 5 stappen over naar Drupal 9