Compass in hand
Drupal 9 specialisten

In 5 stappen over op Drupal 9

Op 3 juni 2020 is Drupal 9 uitgekomen, de hoogste tijd dus om in actie te komen en keuzes te maken. Ongetwijfeld ben je op deze pagina beland omdat je meer wilt weten over deze nieuwe versie van Drupal en welke stappen daarbij komen kijken. Wil je weten of het nog wel verstandig is door te ontwikkelen op Drupal 7? Of het verstandig is om nu over te gaan naar Drupal 8, of dat het beter is om te wachten op Drupal 9? In dit artikel behandelen we het allemaal, geven we advies en beschrijven we de stappen die nodig zijn om te bepalen wat voor jou de beste keuze is en hoe je jouw website in 5 stappen voorbereid op de overgang naar Drupal 9.

 

Ondersteuning Drupal 7 en 8 stopt (end of life)

Op 3 juni 2020 is Drupal versie 9 uitgekomen en per november 2021 stopt de ondersteuning van  Drupal 7 en 8. Dat wil zeggen dat er geen security updates en andere releases meer uitkomen. 

Drupal ondersteunt normaal gesproken altijd een versie terug, met de release van Drupal 9 betekent dat dus sowieso het einde van ondersteuning op Drupal 7, maar nog niet die van Drupal 8.

Drupal 8 heeft een volledig andere architectuur dan Drupal 7, met als onderliggend framework Symfony 3. Voor Symfony 3 stopt de ondersteuning met security updates per november 2021, waardoor het voor Drupal onmogelijk wordt om de veiligheid van Drupal 8 nog te waarborgen. Daarom zal niet alleen Drupal 7, maar ook Drupal 8 stoppen per november 2021. Maar dit is absoluut geen reden tot paniek, het is juist de start van iets moois!

 

Update: End of life Drupal 7 nu 28 november 2022.

Doorontwikkelen in Drupal 7 en wachten op Drupal 9?

Ondertussen zijn we in 2020 en Drupal 9 komt in juni van dit jaar al uit. Dat klinkt erg dichtbij en dat is het ook. Waarom migreren naar Drupal 8 als je een jaar later alweer naar Drupal 9 over moet? Waarom zou je twee keer migreren als je het ook in een keer kan?

Juni 2020 en daarmee het uitkomen van Drupal 9 is al snel, maar het is onwaarschijnlijk dat het dan al verstandig is om volledig over te gaan naar de nieuwste versie. Drupal 9 zal in het begin veel minder functionaliteit en community modules beschikbaar en bugvrij hebben. Het beste moment van overgaan naar Drupal 9 ligt daarom een stuk later. Wachten tot begin 2021 dan, wanneer er meer Drupal 9 modules beschikbaar zijn?

We horen deze redenering vaak en krijgen veel van dit soort vragen. Het eenvoudige antwoord is, dat het geen voordeel heeft om te wachten tot het mogelijk is direct van Drupal 7 over te gaan naar Drupal 9. 

Als je nu nog op Drupal 7 draait, is het onvermijdelijk dat je over moet naar Drupal 8 of 9. De architectuur van Drupal 7 verschilt technisch enorm t.o.v. Drupal 8 en 9. Het gaat hier om een migratie waarbij feitelijk de functionaliteit wordt herbouwd en de inhoud, al dan niet geautomatiseerd, wordt overgebracht. Terwijl de overstap van Drupal 8 naar Drupal 9 meer weg heeft van een update, of eigenlijk is dat precies wat het is. 

Ons advies is dan ook: stop met doorontwikkelen in Drupal 7 en ga over op Drupal 8. 

Afhankelijk van de grootte van de website of applicatie is het natuurlijk niet verstandig om daarmee tot het laatste moment te wachten. Niet alleen vanwege de drukke planning bij Drupal internetbureaus, maar ook vanwege de verloren investeringen die gedurende die periode nog in de huidige Drupal 7 omgeving worden gedaan. Elke investering in Drupal 7 moet binnen zeer korte tijd worden terugverdiend / afgeschreven. Tenminste, wij gaan er vanuit dat de business niet een jaar stil kan staan en dat doorontwikkeling nodig is.

Daarnaast is het ook nog zo dat Drupal 8 grote voordelen heeft, zoals grotere gebruiksvriendelijkheid en veel extra functies ten opzichte van Drupal 7. Al die tijd dat de omgeving onnodig op Drupal 7 blijft, ontzeg je jezelf en de organisatie deze voordelen en gemakken. 

Wanneer goed onderhouden is vanaf Drupal 8 heel eenvoudig te upgraden naar Drupal 9. In de meeste gevallen zullen wij adviseren de overgang van Drupal 8 naar Drupal 9 ergens in 2021 te plannen. 

Running on stairs

Klaar voor Drupal 9?

Uniek aan Drupal 9 is dat deze versie binnen Drupal 8 wordt gebouwd. Drupal 9 is als het ware een opgeschoonde versie van Drupal 8. De eerste release / versie van Drupal 9 zal dan ook dezelfde functionaliteit hebben als de laatste minor release van Drupal versie 8. 

Terwijl nieuwe functionaliteit wordt toegevoegd worden in bestaande code ook verbeteringen en nieuwe oplossingen geïmplementeerd. De verouderde code wordt gemarkeerd als deprecated, zodat Drupal contributors en module ontwikkelaars code kunnen bijwerken en opschonen. Ook Drupal leveranciers van specifiek voor een project ontwikkelde maatwerk code moeten, op basis van die deprecation meldingen, code opschonen om deze klaar te maken voor Drupal 9. 

Als de Drupal leverancier er netjes voor zorgt dat Drupal 8 draait op de laatste versie van Drupal, als ook van haar externe afhankelijkheden, en er geen deprecated modules en APIs worden gebruikt dan kan de overgang naar Drupal 9 eenvoudig, soepel en met slechts een kleine investering verlopen. 

Atom heeft het controleren op deprecated functionaliteit geautomatiseerd en afgevangen binnen haar ontwikkelprocessen en ontwikkelstraat. Hierdoor is bij het doorvoeren van maandelijkse updates voor elke Drupal 8 omgeving, waarbij het de bedoeling is deze naar Drupal 9 te upgraden, technisch afgedwongen deprecated functionaliteit op te schonen. Klanten van Atom zijn daarmee voorbereid op de overgang naar Drupal 9. 

Over van Drupal 8 naar Drupal 9 direct bij het uitkomen ervan op 3 juni 2020?

Wanneer is het tijd om te upgraden van Drupal 8 naar Drupal 9. Op basis van de vraag ‘klaar voor Drupal 9’ verwacht je wellicht nu dat het per juni 2020 direct mogelijk is de Drupal 8 omgeving over te zetten naar Drupal 9. 

In de meeste gevallen zal die verwachting echter niet opgaan. Drupal websites bestaan naast de Drupal versie zelf, ook wel bekend als Drupal core, ook uit contrib modules. Ook deze moeten werkend voor Drupal 9 gemaakt worden. Dit wordt voornamelijk gedaan door de Drupal community, maar dat zal bij uitkomen van Drupal 9 niet direct het geval zijn en zelfs nog behoorlijk wat langer kunnen duren.

Wachten totdat elke Drupal module er is hoeft natuurlijk niet. Het is ook mogelijk zelf in actie te komen en bij te dragen. Door een module zelf klaar te (laten) maken kan je zelf een mooie bijdrage leveren aan de Drupal community, waar ook voor de eigen website gebruik van wordt gemaakt.

Wij adviseren als voorbereiding op de overgang naar Drupal 9 een inventarisatie te laten doen van de benodigde modules in Drupal 9. Zo kan vooraf ingeschat worden welke modules beschikbaar zullen komen voor de deadline van november 2021 en voor welke wellicht een investering nodig is om bij te dragen aan het (tijdig) klaar maken van de benodigde modules voor Drupal 9. 

We hebben het dan nog niet over modules en maatwerk code die specifiek zijn voor de omgeving, website of applicatie die ontwikkeld is in Drupal 8. Alle code met deprecated functionaliteit zal in Drupal 9 niet meer werken. Wanneer tussentijds code niet is opgeschoond zal dit bij overgang naar Drupal 9 extra tijd en kosten met zich meebrengen.

Benieuwd hoe jouw omgeving er nu voor staat en of je straks makkelijk over kan naar Drupal 9? Vraag een gratis deprecation controle aan bij Atom.

Calander june

In 5 stappen over van Drupal 8 naar Drupal 9:

1. Momenteel nog op Drupal 7, start dan zo snel mogelijk met een migratie naar Drupal 8

2. Houd Drupal core up to date. De laatste minor release van Drupal 8 zal Drupal 9 worden.

3. Houd Drupal modules up to date. Veel contrib modules zullen tussentijds deprecated functionaliteit opschonen. 

4. Houd maatwerk modules en code bij en schoon deze tussentijds op. Gebruik hiervoor deprecation controles, of zoek een Drupal leverancier, en schoon code tussentijds op, zodat deze zal werken met Drupal 9. 

5. Neem contact op met Atom voor een gratis deprecation controle en spreek met een van onze adviseurs over een persoonlijk plan van aanpak en het moment van de overgang van jouw website of applicatie naar Drupal 9.

Atom - Drupal 9 specialisten:

Atom heeft de focus op Drupal en kwaliteit hoog in het vaandel. Wij zijn jouw partner als het gaat om digitalisering. Drupal en Symfony zijn de tools die we hanteren om de digitale ambities te realiseren. Wij ontwikkelen geavanceerde omgevingen zoals corporate websites, webapplicaties, intranet/extranet, portals, klant omgevingen en andere softwarematige bedrijfsoplossingen.

Wij hebben onze tools en processen zo ingericht dat met lage maandelijkse kosten omgevingen worden voorbereid op de overgang naar Drupal 9. Wij denken graag mee over wat Drupal 9 voor jouw organisatie betekent en wat de beste aanpak en het beste moment van overgang is. 

We komen graag lang voor een kosteloos en vrijblijvend adviesgesprek, wij delen onze kennis graag. 

Dat doen we overigens ook via onze nieuwsbrief, een makkelijke manier om op de hoogte te blijven van o.a. Drupal 9 ontwikkelingen.

Erasmusbrug

Plan een afspraak

Uw oplossing?

Neem contact met ons op, wij denken graag met u mee.
Bel Justin of stel een vraag via de site.

Justin van der Raaf
Justin van der Raaf