Internet of things

Google nam vorige week voor 3,2 miljard dollar (2,3 miljard euro) het bedrijf Nest Labs over. Op de ‘tech geeks’ onder ons na zal deze naam veel lezers niets zeggen. Het bedrijf maakt namelijk slimme thermostaat en rookmelder en dat is voor de meeste van ons nou niet echt een hot topic. Maar de overname door Google zorgde ervoor dat de term ‘the internet of things (IoT)’, waartoe hun producten behoren, afgelopen week veel besproken en populair was.

Internet of things? 
Misschien hoort u ook voor het eerst van de term internet of things, afgekort (IoT). Dat kan, maar de term is zeker niet nieuw en werd voor het eerst gebruikt door Kevin Ashton in 1999, die op dat moment aan een onderzoek rond RFID werkte. Volgens zijn visie zullen dingen (objecten, apparaten, machines) in de toekomst zelf informatie verzamelen om tot snellere en betere beslissingen te komen. Deze informatie kan wordt verkregen via sensoren. De thermostaat van Nest heeft een luchtvochtigheidsensor, bewegingssensor, drie temperatuursensoren en heeft via wifi de beschikking over het laatste weerbericht. De thermostaat combineert de informatie van deze sensoren met wat het leert van de voorkeuren van de eigenaar om zo altijd voor de ideale tempratuur te kunnen zorgen.

Het internet of things gaat in essentie meer om verzamelen van data, verwerken en interpreteren dan om de apparaten die daar wat mee doen. Het internet of things zal als term, maar ook in de vorm van producten, op de markt meer van zich laten horen. De reden dat het internet of things nu zo groot wordt, in plaats van direct in 1999, is omdat de randvoorwaarden nu voorhanden zijn. Met het uitkomen van Ipv6 , het tweede internetprotocol in 2012, zijn er ook genoeg ip-adressen beschikbaar om dingen van internet te voorzien. Sensoren zijn kleiner en goedkoper geworden. Zo bevat de Iphone 5 een afstandsensor, bewegingssensors, versnellingssensor, lightsensor, luchtvochtigheidsensor en een gyroscoop waarmee informatie kan worden verzameld. Daarbij wordt de opslag van data ook steeds groter, sneller en goedkoper. De ideale omstandigheden voor deze nieuwe wereld waar dingen alles weten over ons en onze omgeving en daarop zelfstandig handelen.