Bricks and clicks ook bekend als clicks and mortar is een businessmodel waarbij een bedrijf zowel online als offline aanwezigheid heeft. In dit blogitem wordt gekeken hoe offline retailers online integreren.
Veel offline retailers kiezen ervoor om online te integreren in hun businessmodel om een grotere markt te bereiken en de concurrentie beter aan te kunnen gaan met de online retailers. In het blogitem vijf stap koopproces werd duidelijk dat een groot deel van het oriëntatieproces online plaats vindt. Online gaan om deze consumenten te kunnen bereiken is dan een logische stap. Online integreren in het businessmodel hoeft niet altijd te betekenen dat er een webshop moet komen. Het gaat om het ondersteunen van de consument en het zo leuk of gemakkelijk mogelijk maken. C&A lanceerde vorig jaar in Brazilië Fashion like, een concept waarbij real-time facebook likes worden getoond op de kledinghangers in de fysieke winkel. Het concept is een oplossing voor het probleem dat vrouwen onzeker zijn tijdens het maken van hun aankoopbeslissing. In het blogitem vijf stap koopproces kwam dit al naar voren als het sociale risico. Door te laten zien aan de vrouwelijke consument dat veel andere vrouwen dit een leuk product vinden kan de perceptie van dit risico worden verlaagd wat leidt tot meer verkopen.
Het bedrijf Clicks in Bricks brengt de webshop in de vorm van een interactieve kiosk naar de fysieke winkel. Met een kiosk van Clicks in Bricks is het assortiment en de voorraad niet langer afhankelijk van de ruimte in de winkel. Als iets niet op voorraad is hoeft niet langer nee verkocht te worden aan de consument. Via de kiosk kan er toch besteld worden en wordt het bijvoorbeeld thuis afgeleverd. Daarnaast biedt de kiosk ook het gemak van extra betaalmogelijkheden. Gebrek aan assortiment en voorraad zijn belangrijke redenen waarom consumenten voor online shoppen kiezen, dit concept zou dat kunnen verhelpen.
Een andere manier om meer bezoekers naar de winkel te trekking is het click & collect concept, waarbij bestellingen gratis afgehaald kunnen worden in één van de filialen van het bedrijf. Fysieke winkels hebben daardoor minder etalageruimte nodig om toch meer producten te kunnen aanbieden. C&A en Hema zijn hier goede voorbeelden van en ook Albert Heijn heeft sinds kort de mogelijkheid om boodschappen online te doen en af te halen bij een pick-up-point. Uit onderzoek van GFK blijkt dat 8% de van omzet in de online kledingbranche voort komt uit bestellingen, gebruikmakend van dit concept. Een ander interessant voorbeeld is het homeplus concept van Tesco supermarkten in Zuid-Korea, zie afbeelding. Consumenten kunnen met hun mobiel producten via QR code scannen in virtuele winkels op verschillende metroperrons. De virtuele schappen zijn zo ontworpen dat ze er hetzelfde uit zien als de schappen in echte winkels. De bestelde producten worden op het moment dat de consument thuis komt afgeleverd.